Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2014 19:44

Αδίκως στα αζήτητα η παραγωγικότητα

• Κυβέρνηση και εργοδότες οφείλουν να ασχοληθούν με τη βελτίωση της

Η Kυπριακή πολιτεία στο σύνολο της έχει αποτύχει να βελτιώσει την εθνική παραγωγικότητα. Η ΣΕΚ η οποία μόνιμα και διαχρονικά ενδιαφέρεται για το συγκεκριμένο ζήτημα κατά καιρούς χαρακτήρισε τη χαμηλή παραγωγικότητα ως την αχίλλειο πτέρνα της κυπριακής οικονομίας.

Τόσο η κυβέρνηση, (πρώην και νυν) όσο και οι εργοδότες, (στους οποίους με βάση τη βιβλιογραφία  και τη διεθνή πρακτική ανήκει η κύρια ευθύνη για τη βελτίωση της), δεν επέδειξαν την πρέπουσα ευαισθησία για την παραγωγικότητα. Με διάφορα προσχήματα την άφησαν στα αζήτητα και την παρέπεμψαν στις ελληνικές καλένδες, και τούτο παρά το γεγονός ότι, από το 2006 υπάρχει το Παγκύπριο Συμβούλιο Παραγωγικότητας με βασική ευθύνη και αποστολή να υλοποιήσει την εφαρμογή συγκεκριμένης στρατηγικής για την περίοδο 2007-2013.

Η πολιτική ευθύνη για όλα τα πιο πάνω ανήκει στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας. Κυβερνήσεις και εργοδότες που άφησαν την παραγωγικότητα να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία, επικέντρωσαν τα τελευταία χρόνια όλη τη δύναμη τους στη μείωση των μισθών και στη συρρίκνωση των ωφελημάτων που απολαμβάνουν οι μισθωτοί πολίτες. Εφάρμοσαν μια μονόπλευρη πολιτική που δημιουργεί αδικίες και δεν οδηγεί πουθενά.

Η ΣΕΚ καλεί όλους τους κοινωνικούς εταίρους που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο ζήτημα – και κυρίως την κυβέρνηση – να προχωρήσουν σε εκστρατεία βελτίωσης της εθνικής παραγωγικότητας, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη την παρατήρηση πως, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κυπριακής οικονομίας δεν μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από τη μείωση των μισθολογικών και των άλλων εργασιακών δικαιωμάτων.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo