Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014 10:51

Προς ενίσχυση των πολιτικών για στήριξη της οικογένειας

Χρειάζεται δημογραφική πολιτική που θα δημιουργεί όραμα και προοπτική. Χρειάζεται δημογραφική πολιτική που θα δημιουργεί όραμα και προοπτική.

Στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στοχεύουν στην ενίσχυση των πολιτικών που αφορούν την οικογένεια φαίνεται, πως οδεύει ο Εθνικός Φορέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής που συνήλθε πρόσφατα υπό την προεδρία της αρμόδιας υπουργού Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Στη βάση συγκεκριμένων εισηγήσεων που υπέβαλαν οι κοινωνικοί εταίροι, (μέλη του Εθνικού Φορέα), ανάμεσα σ’ άλλα εντός του 2014 θα υλοποιηθούν τα εξής:

  • Θα παραχωρηθούν κίνητρα για τη δημιουργία δομών φροντίδας στους χώρους εργασίας με τη συμβολή των υπαλλήλων.
  • Ενημερωτικά σεμινάρια για να γνωρίσει καλύτερα η κοινωνία τα θέματα της γονικής άδειας και της άδειας μητρότητας και τα ωφελήματα που προσφέρονται στους δικαιούχους, ενώ θα ενισχυθούν οι πολιτικές για προστασία των εγκύων γυναικών.
  • Εισαγωγή του θεσμού της άδειας πατρότητας. Όπως εξήγησε η υπουργός Εργασίας στο θέμα αυτό η Κύπρος υστερεί και θα γίνει αναλογιστική μελέτη για να φανεί το κόστος της εισαγωγής του θεσμού αυτού πάνω στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις.
  • Θα γίνει προσπάθεια να ενταχθεί η διάσταση της συμφιλίωσης οικογένειας και εργασίας στην ατζέντα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Όλες αυτές οι εισηγήσεις που αυτή την ώρα κωδικοποιούνται υπό την μορφή «τίτλων ειδήσεων» θα λάβουν σύντομα τεχνοκρατική μορφή και περιεχόμενο και θα επανέλθουν εκ νέου στον Εθνικό Φορέα για τη λήψη οριστικών αποφάσεων, ενώ παράλληλα και ταυτόχρονα θα αρχίσει η επεξεργασία άλλων προτάσεων για την ετοιμασία μιας ευρύτερης δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής που θα αφορά την περίοδο 2015 -2016.

Η ΣΕΚ χαιρετίζει τις πιο πάνω εξελίξεις, με την αυστηρή υποσημείωση πως, από το 2009 που συστάθηκε ο Εθνικός Φορέας μέχρι και σήμερα, χάθηκε πολύτιμος χρόνος ως προ τη λήψη απλών, συγκεκριμένων και υλοποιήσιμων αποφάσεων που θα περιόριζαν τον δημογραφικό εφιάλτη.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά, ξεκινώντας από τα πολύ απλά, (που φαίνεται πως δεν έχουν καθόλου οικονομικό κόστος), να φθάσουμε στην εκπόνηση μιας ποιοτικής και ολοκληρωμένης πολιτικής που θα δημιουργεί όραμα και προοπτική.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo