Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2019 08:22

Το κράτος οφείλει να προστατεύσει τους συνταξιούχους • Να σταματήσει η καταβολή διπλών ασφαλίστρων υγείας για τις οικιακές βοηθούς και για άλλους εργαζόμενους από τρίτες χώρες

Η κυβέρνηση χωρίς άλλη καθυστέρηση πρέπει να προχωρήσει στην αλλαγή της νομοθεσίας που προβλέπει ξεχωριστή ασφάλιση υγείας για τις οικιακούς βοηθούς και άλλους εργαζομένους από Τρίτες χώρες,  με δεδομένο ότι, από την 1η Ιουνίου 2019 όλοι οι εργαζόμενοι από Τρίτες χώρες που απασχολούνται νόμιμα στην Κύπρο καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και απασχολεί τους συνταξιούχους. Σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Παγκύπρια Επιτροπή Συνταξιούχων ΣΕΚ (ΠΕΣΥΣ-ΣΕΚ) αναφέρει πως:

«Σε μια περίοδο που απαιτείται η περαιτέρω ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου των  συνταξιούχων μας είναι απαράδεκτο να τους επιβάλλεται διπλή οικονομική επιβάρυνση για την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των οικιακών βοηθών που τους φροντίζουν.

Το όλο θέμα απασχόλησε πρόσφατα και το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας  ο οποίος υπέβαλε σχετική εισήγηση προς την κυβέρνηση για ρύθμιση του όλου ζητήματος το συντομότερο δυνατό». Η ΣΕΚ θεωρεί το όλο ζήτημα πολύ σοβαρό και ζητά από την κυβέρνηση να επισπεύσει τις διαδικασίες για άρση της αδικίας που γίνεται σε βάρος των συνταξιούχων και άλλων εργοδοτών που συνεχίζουν να καταβάλλουν διπλές εισφορές και εισηγείται όπως:

• Για την περίοδο μέχρι την 31η Μάιου 2020 όλα τα ασφάλιστρα των ιδιωτικών ασφαλειών υγείας θα πρέπει να μειωθούν σημαντικά και να καλύπτουν μόνο την ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και τις υπηρεσίες που δεν καλύπτει η πρώτη φάση του ΓεΣΥ. 

• Μετά την 1η Ιουνίου 2020 θα πρέπει να καταργηθεί εντελώς η πρόνοια του περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Νόμου  για ιδιωτική ασφάλιση των οικιακών βοηθών και άλλων εργαζομένων από τρίτες χώρες,  αφού θα καλύπτονται πλήρως από το Γενικό Σύστημα Υγείας.

Ο λόγος ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία οφείλει να λάβει έγκαιρα διορθωτικές αποφάσεις.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo