Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish
Τρίτη, 14 Μαΐου 2019 17:48

Συνταγή ΣΕΚ για αντιμετώπιση των αλλαγών στην αγορά εργασίας - Τα «πάντα ρεί», «παν μέτρον άριστον» και σεβασμός στον κοινωνικό διάλογο

Η οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο διαφοροποιείται.  Η αγορά εργασίας αλλάζει. Τα «πάντα ρεί» και οι κοινωνίες οφείλουν να αναπροσαρμόζονται για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές και τις προκλήσεις που φέρνει καθημερινά η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και η ταχύτατη πρόοδος της επιστήμης.

Η ΣΕΚ μπροστά στις νέες μορφές εργασίας που δημιουργούνται δεν στέκεται με δογματισμό, συζητά τα πάντα, θέτοντας βέβαια συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να γίνονται σεβαστές απ’  όλους.

Οι οποιεσδήποτε αλλαγές είτε αυτές αφορούν την αγορά εργασίας είτε άλλες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να είναι προϊόν σοβαρού κοινωνικού διαλόγου.  Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει σε ισχύ αρκετούς νόμους που αφορούν την αγορά εργασίας και τους εργαζόμενους και διατηρεί εργασιακά θέσμια που συμβάλλουν στη διατήρηση της εργατικής ειρήνης η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για πρόοδο, ευημερία και ανάπτυξη.

Με απόλυτο σεβασμό στα πιο πάνω από όλους τους κοινωνικούς εταίρους, και λαμβάνοντας υπόψη την αρχή του «παν μέτρον άριστον» πρέπει να καθοριστεί συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη για συζήτηση των όποιων διαφοροποιήσεων. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια έχει να διαδραματίσει το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα αλλά και η Συμβουλευτική Οικονομική Επιτροπή η οποία ατυχώς τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε αδράνεια.

Όπως δήλωσε και ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ από το βήμα σχετικής ημερίδας που διοργάνωσε την περασμένη βδομάδα το υπουργείο Εργασίας με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατόν χρόνων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) με γενικό τίτλο «το μέλλον της εργασίας» οι αλλαγές πρέπει να ακολουθούν το πλαίσιο που καθορίζεται από «το πρέπον, το ηθικό και το δίκαιο» και να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, που είναι ήδη κατοχυρωμένα μέσα από συμβάσεις και εργασιακούς νόμους.

Οι υγιείς εργασιακές σχέσεις προϋποθέτουν ποιοτικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, όπως επίσης και βιώσιμες επιχειρήσεις, καθώς η ευημερία των εργαζομένων και η βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων αποτελούν όψεις του ιδίου νομίσματος.

Video

Social Media

facebook creative nerdstwittergoogle plus creative nerdsyoutube creative nerds

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

syndicat-european-logoituc-csi-igb-logointernational-labour-organization-logoylourgio-ergasias-logo