Greek Bulgarian English French German Italian Romanian Russian Spanish Turkish

Για τη Νεολαία

Για τη Νεολαία

Οι σύνεδροι του 27ου Παγκύπριου Συνεδρίου αντιλαμβανόμενοι το ρόλο που οι νέοι και οι νέες μπορούν και πρέπει να διαδραματίζουν στην εξελικτική πορεία της κοινωνίας, χαιρετίζουν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένουν πως η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει νέα, θετικά δεδομένα και ευκαιρίες ανάπτυξης, τόσο για το σύνολο της κοινωνίας όσο και για τους ίδιους τους νέους και νέες ειδικότερα.

Παράλληλα, οι σύνεδροι του Παγκυπρίου Συνεδρίου αναγνωρίζουν την ανάγκη καθορισμού συγκεκριμένης και εξειδικευμένης πολιτικής για τη νεολαία και διεκδικούν:

- Τη συμμετοχή των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

- Τη δημιουργία δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας σε όλους τους Δήμους της Κύπρου, ως μέσο προώθησης της συμμετοχής των νέων στην τοπική κοινωνία και δημιουργίας προσβάσεων και δυνατοτήτων ουσιαστικής παρεμβατικής τοποθέτησης και υγιούς ενασχόλησης.

- Την αναγνώριση και προώθηση των ιδιαίτερων προβλημάτων, ανησυχιών, αναγκών και προτεραιοτήτων των νέων, τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην κοινωνία ευρύτερα.

- Την κατοχύρωση των νέων εργαζομένων, την παροχή κινήτρων για μεγαλύτερη ένταξη και εμπλοκή τους στις συνδικαλιστικές δομές και δραστηριότητες και την προστασία τους από επισφαλείς και ανεξέλεγκτα μορφές απασχόλησης.

- Ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δοθεί στις ευάλωτες ομάδες των νέων, έτσι ώστε να αποφευχθεί η περιθωριοποίηση και απομόνωση τους, μέσα από εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης, με στόχο τη δημιουργία των απαιτούμενων δυνατοτήτων και προοπτικών επαγγελματικής δραστηριοποίησης τους, όπως επίσης και μέσα από πολιτικές στήριξης, ένταξης και επανένταξης τους στην αγορά εργασίας και στην ίδια την κοινωνική δομή του κράτους.

- Θα πρέπει να ενισχυθεί ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός, έτσι ώστε να δημιουργεί έγκαιρα τη σωστή προετοιμασία των νέων σχετικά με τη μελλοντική τους επαγγελματική πορεία και δραστηριοποίηση.

- Το εκπαιδευτικό σύστημα θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, έτσι ώστε να αποφεύγεται η απόλυτα ανεξέλεγκτη επαγγελματική τροχοδρόμηση, η οποία μπορεί να δημιουργεί αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης.
- Την προώθηση σχεδίων για την ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας.